un film pe zi

                                                                                   by Andrei Runcanu
In fiecare zi vad un film si scriu despre el

The Ides of March (2011)

Idele lui Marte era o zi festivă din calendarul roman dedicată zeului războiului, Marte, dar e cunoscută pentru noi ca fiind ziua când Împăratul Cezar a fost înjunghiat în Senatul Roman de către conspiratorii conduși de Brutus. O zi a trădării, a conspirației, o zi ce simbolizează dispariția loialității.

The Ides of March e adaptarea pentru marele ecran a piesei de teatru Farragut North și evocă dedesubturile campaniei prezidențiale ale guvernatorului Mike Morris (George Clooney). Stephen Meyers (Ryan Gosling) e asistentul lui Paul Zara (Philip Seymour Hoffman), președintele campaniei lui Morris, ce concurează direct cu senatorul Ted Pullman. Când președintele campaniei lui Pullman, Tom Duffy (Paul Giamatti), îl contactează pe Stephen pentru a-l convinge să treacă de partea lor, echilibrul de până atunci se destramă. Și cum, bineînțeles, lumea bărbaților nu poate avea doar intrigi create între ei, la mijloc apare și o internistă ce înfierbântă anumite spirite, Molly (Evan Rachel Wood). Regia lui George Clooney pune accent pe povestea foarte bine scrisă, al cărei prim scenarist e tot Clooney, și pe distribuția extraordinară, pentru a releva traseul moralității printre jocurile politice americane. Ryan Gosing conduce filmul de la un cap la celălalt. Frământările personajului lui sunt motorul invizibil al acțiunii, iar felul în care încasează tot ce i se întâmplă îl așează în rândul marilor actori de la Hollywood. Sunt patru scene în film care te vor lăsa mut. Impecabil jucate, scenele dintre Gosling și Rachel Wood, Gosling și Seymour Hoffman, Gosling și Giamatti și, în sfârșit, Gosling și Clooney, evidențiază nu doar niște interpretări actoricești de mare clasă și niște dialoguri senzaționale, ci pun probleme morale legate de integritate, crez politic, ambiții și mijloace de a evolua sau câștiga o funcție. Începi să te întrebi ce se întâmplă cu un om curat care e prins în această lume a jocurilor de interese, câte compromisuri trebuie să facă, cât de tare este alterat demersul lui inițial, dar, mai important, cât de curat este de fapt?

The Ides of March e un transfer al puterii, pasată ca o minge de la un jucător la altul, dar și un exercițiu de loialitate, față de un om, față de un crez, față de niște principii morale. Cât merită, cât a luptat, cât a șantajat, cât a plătit un jucător pentru a avea mingea, știu puțini și deseori masele care împart democratic puterea nu apucă să afle. Însă în ochii celui care a câștigat, înainte de a se porni transmisiunea în direct, se întrevăd urmele vieților curmate sau călcate în picioare, ale drumului șerpuit ce l-a adus acolo, dar mai ales întrebarea ce va măcina pentru totdeauna conștiința unui om care a fost cândva curat: “unde e binele pe care îl voiam și pentru care am intrat în jocul ăsta?”

  1. unfilmpezi posted this
Comments
blog comments powered by Disqus